+
+

Private Facility Buildings / Arruga Movie Studio

x

Arruga Movie Studio


1995-1997

SANT JUST DESVERN ,SPAIN


The project is born from the decision to locate the Arruga cinema studios in an industrial area of the periphery of Barcelona, considering movie and advertising production an industrial activity.

Thus, a building intended to harbor a creative activity, would have to co-exist in a gray and mute world – without language – of factories and stores with activity schedules typical of the industrial areas.

Because of the impossibility of generating a dialogue with its neighbors, the building becomes the image and the reflection of its own essence, thus showing itself in the only possible way: a building to make movies.

Its main façade becomes a piece of celluloid at night, converting into cinema the activity of the building itself: production, post-production, execution.. with the rest of the program hidden behind the blind box: casting, wardrobe, attretzo, stores, assemblies, workshops, dressing rooms and services, and finally the great space used as movie stage which presents itself in its most neutral form.

The construction, material, structure and facilities of this space are put to the service of the main activity reinforcing the neutrality of the project.

The building is built with the technology and budget of an industrial warehouse: exposed steel structure with fires protection, deck floor slabs, concrete block walls, polished concrete floors, exposed services, façade of cement-wood boards.

The project incorporates a linear plantation of populus teixana, as an external element, close to the main facade.

This vegetation reveals a new interstitial space which is the negative of the interior. This space relates the internal activity with the outside space, and also uses its changing condition.

In summer a thick green mattress protects from the sun, in autumn it changes color and purges its leaves, in winter it becomes a reflection on the arge glazed window and in spring it shows its different colorings.

There is an open space intended for arrival and vehicles traffic between this tree screen and the street of the industrial area.
Finally, in an industrial area, a gray box poses an architectural issue: the relationship between the envelope and the internal space articulated by light.

ARCHITECTS

Carlos Ferrater

COLABORADORES

Joan Guibernau

PHOTOGRAPHERS

Photo: Lluís Casals

Monographs

CARLOS FERRATER. OAB. 2006 . Editorial Manel Padura. 978-84-934525-6-8. p. 152-159;

CARLOS FERRATER. WORKS AND PROJECTS. Intr. A. Pizza2002. 1º Edición. Editorial Electa, Milán. Phaidon Press. 1-9043-1308-6. p. 80-89;

CARLOS FERRATER. Intr. E. Mantese. 2000. Munilla-Lería. Madrid. 84-89150-40-0. p. 220-225;

CARLOS FERRATER. Intr. W. Curtis. 2000. 2º Edición. Editorial Actar. 84-95273-40-3.

CARLOS FERRATER. BULDING A PUBLIC BUILDING. 1999. Editorial Logos. 88-7940-100-9. p. 10-17;

CARLOS FERRATER. Intr. W. Curtis. 1998. 1º Edición. Editorial Actar. 84-95273-40-3. p. 126-135;

* * *

Book Chapters

ARQUITECTURA INDUSTRIAL. 2003. Nave Arruga Movi Studio, Polígono Industrial 1, Sant Just Desvern, Barcelona, 1995-1997. p. 50-63;

* * *

Cathalogs

PREMIS FAD 1998. ARQUITECTURA – INTERIORISME. 1998. Nau industrial Arruga Movi Studio, Sant Just Desvern. Barcelona. p. 42-45;

8th INTERNATIONAL ALVAR AALTO SYMPOSIUM. 2000. p. 98-113;

* * *

Magazines

DETAIL. Abr, 2001. p. 436-439;

AV MONOGRAFÍAS. Nº69-70. 1998. Estudios de cine Arruga, Barcelona. p. 122-124;

IL PROJEYO. Nº4. 1998. Carlos Ferrater. Arruga Movi Studio. p. 24-25;

ARQUITECTOS. Nº99. 1999. Nave Industrial “Arruga Movi Studio” Carlos Ferrater y Joan Guibernau. p. 72-73;

PROJETTO. Nº4. 1998. 24-25;

EL CROQUIS. Nº90. 1998.

QUADERNS D’ARQUITECTURA Y URBANISME. Nº 221. 1998. p. 102-103;

L’ARCHITECTURE D’AUJOURD’HUI. Nº 323. 1999. p. 34-37;

* * *

Guides

ARCHITECTURE & DESIGN. BARCELONA. 2004. TeNeues, Edited by Sabina Marreiros. Stuttgart. Office & industry.